Translate

Writing about everything.

10 Ocak 2015 Cumartesi

Kısa Hukuk Bilgileri-Anlaşmalı Boşanma

Merhaba,

Bugün oldukça sıkıntılı bir konudan bahsedeyim dedim. Gerçi bakış açısı ama bana göre keşke kimse boşanmasa herkes mutlu mesut yaşasa. Diğer taraftan anlaşılamıyorsa da kısa olan hayatı zehir etmenin bir anlamı da yok. Ancak nacizane şunu söyleyebilirim. Evlenmek zor boşanmaksa çok kolay! Hele ki anlaşmalı boşanma cidden çok kolay usuli birkaç işlem sadece.

Şartları için buyrun: 

Anlatayım.Anlaşmalı boşanma için sadece iki şart var. Bunlar tamamsa Mahkemece verilecek ilk duruşmada boşanmak mümkün.İlk şart en az bir yıl evli kalmış olmak. Bunun sebebi de ancak bir yıl anlaşamadığını anlamak için yeterli süre. Atıyorum 4 aylık evli biri için hakim der ki bu kadar az zamanda hangi ara anlaşamadınız? ;) Diğer şartsa iki tarafında her konuda anlaşmış olması. Yani ortak 18 yaşından küçük bir çocuğunuz varsa velayetin kimde kalacağı diğeri ile çocuğun ne zamanlar görüşeceği, ev-araba, ev eşyaları vs kimin olacağı, tazminat ve nafaka varsa gibi gibi bu konularsa anlaşmış olmak.

Nasıl olacak: 

Tamam en az 1 yıl evlisiniz ve diğer tüm konularda fikir birliğine vardınız.Peki nasıl olacak bu boşanma. Önce anlaştığınız tüm konuları protokolde düzenleyeceksiniz. İki tarafta imzalayacak. Taraflardan biri davacı olarak dilekçe hazırlayacak ve eke protokolü, aile nüfus kaydı eklenecek.Hazırladığınız bu dilekçeyi adliyede tevzii bürosuna götüreceksiniz.Tevzi bürosu dilekçesinize bakarak gerekli harçları ve masrafları hesaplayacak ve sizi vezneye gönderecek.Veznede gerekli harçları ödeyeceksiniz. Sonra harçlarla birlikte dilekçeyi tevzi bürosuna teslim edeceksiniz. Tevzi bürosu Mahkemenizin ve esas numarınızın belli olduğu bir kağıt verecek. Birkaç gün sonra da duruşma gününüzün belli olduğu bir tebligat gelicek. (Dilerseniz ertesi gün mahkeme kalemine uğrayıp verilecek duruşma gününden önce duruşma günü alabilir misiniz bir sorun. Çoğu zaman aynı haftaya bile verdikleri oluyor) Duruşmada 2 tarafında hazır bulunması gerekiyor. Hakim protokolde yazılanlar konusunda anlaşıp anlaşamadığınızı tekrar soruyor. Protokolde bir eksiklik yoksa hakim boşanma kararı veriyor. Hemen arkasından Mahkeme kalemine giderek temyiz etmekten feragat ettiğinize dair dilekçe verirseniz hemen kararınız kesinleşir.

Üçüncü paragrafta bahsettiğim usullerle uğraşacak zamanınız yoksa ya da uğraşmak istemiyorsanız bir avukata vekalet verin rahat edin derim. Yok eğer kendiniz takip edecekseniz internetten bahsettiğim dava dilekçesi ve protokolden örnek bulup kendi durumunuza uyarlayabilirsiniz.

Anlatacaklarım bu kadar. ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder