Translate

Writing about everything.

27 Ocak 2015 Salı

Kısa kısa hukuk bilgileri-Sabıka kaydı silinmesi

Merhaba,

Evet kısa kısa hukuk bilgilerimizden bir demet daha. Sabıka kaydının silinmesi. Kimsenin ihtiyacı olmasa keşke.

Öncelikle bilinmesi gereken şu. 2 tür sabıka kaydı var. Biri adli sicil kaydı ve diğeri de arşiv kaydı. Eskiden çok eskiden sabıka kaydının silinmesi uzun uzun yıllar alırdı. Lakin artık belli şartlarda ve belli sürelerin geçmesiyle silinebiliyor. Yine de maalesef adli sicil kaydı kendi kendine silinmiyor. Dilekçe verip incelenmesi gerekiyor. Peki Nasıl ve nereye başvuracaksınız? Dikkat aşağıda anlatacağım sadece adli sicil kaydının silinmesi için geçerli. Şöyle;

  •  Kararın verildiği adliyede bulunan Savcı İnfaz Müdürlüğün'den yerine getirme fişi-infaz fişi almanız gerekiyor. 
  • Bunun için Savcı infaz Müdürlüğü'ne hangi birimin bu belgeyi verdiğini sormanız gerekiyor. 
  • Savcı İnfaz Müdürlüğü'nün ilgili birimine vardığınızda ise kararı ve sabıka kaydını görmek istiyorlar. Oracıkta bir dilekçe yazıyorsunuz sabıkanın silinmesi için yerine getirme fişi istediğinize dair. Zaten size yardımcı oluyor bu konuda. (Hatta Ankara'daki adliyede zaten bu dilekçe form şeklinde var. Oracıkta boşlukları dolduruyorsunuz.) Sonrasında Mahkemesine yazı yazılıyor. Elden teslim ediyorlar size. 
  • Koştur koştur Mahkeme kalemine. Bu yazıyı veriyorsunuz ve bu yazıya karşılık size cevap yazısı veriyorlar. Bu yazıyı da elden alıyorsunuz.
  • Koştur koştur Savcı İnfaz Müdürlüğü'nün ilgili birimine geri gidiyorsunuz. Mahkeme tarafından verilen cevabı veriyorsunuz. Sabıka kaydını evrakların arasına ekliyorlar. (Sabıka kaydının fotokopisini kendinize almayı unutmayın.)
  • Sonunda size istediğiniz yerine getirme-infaz fişini C.Savcısından imza aldıktan sonra teslim ediyorlar. 
  • Teslim aldığınız yerine getirme fişi, sabıka kaydı, yerel mahkeme kararı ve sabıka kaydının silinmesine ilişkin dilekçeniz (bu dilekçenin internette bir sürü örneği var.) ile birlikte Ankara adliyesine yürüme mesafesindeki Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne gidiyorsunuz ve teslim ediyorsunuz.
  • Birkaç güne ise adli siciliniz siliniyor. 
Bu kadar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder